Premie betalen

De premie betaalt u zelf. Als u in loondienst werkt dan is pensioen onderdeel van uw arbeidsvoorwaarden. Bespreek dit bij de onderhandeling over uw inkomen met uw werkgever. Vraag of uw werkgever een deel van de premie voor zijn rekening neemt.

Hoe betaalt u de premie?
Uw jaarpremie wordt vastgesteld op basis van uw opgegeven beroepsinkomen voor het betreffende jaar. U betaalt de premie per kwartaal. U krijgt hiervoor nota's. Werkt u in loondienst en betaalt uw werkgever een deel van de premie? Dan kunt u de nota ook naar uw werkgever laten sturen. U blijft zelf verantwoordelijk voor de betaling van de nota's.

Voorkom hoge premiefacturen
Betaal uw premie op tijd. Reserveer geld om uw premie te kunnen betalen. Op uw nota's staat hoeveel het is. Wilt u weten hoe de pensioenpremie wordt bepaald? Dat leest u bij Premie berekenen.

Pensioenpremie terugkrijgen via de Belastingdienst
Betaalt u (een deel) van de pensioenpremie zelf? Dan kunt u de betaalde premie als negatief loon opgeven bij uw belastingaangifte. De pensioenpremie is direct fiscaal aftrekbaar. Maak daar gebruik van. U hoeft niet te wachten tot na uw belastingaangifte op uw belastingteruggave. Via een verzoek bij uw belastinginspecteur kunt u de teruggave al maandelijks laten verrekenen.

Weet wat SPD doet met uw pensioenpremie
SPD belegt een deel van het geld. Om voldoende geld bijeen te brengen voor een goed pensioen is sparen niet genoeg. Met alleen sparen zouden de premies veel hoger zijn en de pensioenen lager. Beleggen betekent risico's nemen. Maar die risico's deel je in het pensioenfonds met elkaar. Lees ook Waarom beleggen pensioenfondsen eigenlijk? (pdf).